0
Košarica

Nema proizvoda u košarici

Zbogom pelene – sjajan dan za bebu i mamu

Odvikavanje od pelena dug je postupak za svakog roditelja i malo dijete, a u ranom djetinjstvu predstavlja veliku prekretnicu koja zahtijeva puno strpljenja i ohrabrenja. Ne postoji univerzalni odgovor kako postupiti, jer je svako dijete različito. Učenje i osvajanje novih ciljeva na kraju stvara čvrstu vezu između roditelja i djeteta kako bi se stvorili pravi mali-veliki heroji. A takvi junaci su sva naša djeca.

Reći ču vam zašto tako mislim.

Odvikavanje od pelena i prva neprospavana noć

Prva neprospavana noć u mom krevetu, prvi put bez dude, prvi odmor, prvi put suhe gaćice i mogla bih još puno toga nabrajati. Posljednja je još uvijek »živa«, pa s vama dijelim svoja iskustva i savjete.

Odvajanje od pelene dug je postupak. Zapravo započinje onog dana kad prvi put stavimo pelenu na djetetovo malo dupe. Tada smo im još zahvalniji. Bebe cijeli dan provode u peleni i zato je zaista važno odlučiti se za kvalitetne pelene koje redovito mijenjamo. Moramo se pobrinuti i da se djetetova koža ne upali – zato neprestano koristimo zaštitne kreme.

Tako bebe provode najmanje godinu ili dvije u pelenama, često i duže. I kako su sretni kad im skinemo pelenu, ostavimo ih gole na tetra peleni i dopustimo im da se malo protegnu bez pelene. U to vrijeme često se popiške jer je bez odjeće malo hladnije, ali ništa ozbiljno. Vježbala sam to često jer sam zaista osjećala zadovoljstvo svojih djevojčica kad su bile gole.

S djevojčicama mi je uvijek bilo važno prekriti pelenu. Male kraljice ne pokazuju pelene, zar ne? Stoga sam bila vrlo sretna kad sam otkrila da postoje ukrasne gaćice za preko pelena koje lijepo prekrivaju klasične pelene, pa čak i uljepšavaju čitav »outfit« male bebe. Koliko je ljepše kad se ispod haljine pojavi tilom ukrašena i obučena guza nego kad ispod vire raznobojne pelene? Dekorativne gaćice bile su obavezni dio ispod odjeće za moje djevojčice, od proljeća do jeseni kada je bilo toplije i bile su odjevene samo u haljinu i u ukrasne gaćice preko pelena.

Navikavanje na kahlicu i zahodsku školjku

Od dana kad su znale sjediti samostalno, stavljala sam ih na kahlicu. Ujutro, nakon doručka, često je bila rutina stavljanja knjige uz nju kako bi bilo lakše sjediti par minuta. Vjerovali ili ne, često se nakon sjedenja 5 do 10 minuta na kahlici pojavila mala lokva i prvi pljesak, oduševljenje majke i široki osmijeh i ponos na licu mališana.

Otprilike prve godine starosti premjestili smo ovu rutinu s kahlice na zahodsku školjku. Tada smo se tek počeli navikavati na penjanje na zahodsku školjku uz pomoć dvostruke klupice i sjedenje na nastavku za WC školjke za djecu. Mališani vole biti »veliki«, baš kao i mama, baš kao i njihov tata, a činjenica da mogu koristiti zahod, je za njih zaista nešto posebno. A i za roditelje, jer je manje posla oko čišćenja kahlice. Dobitna kombinacija!

Po ulasku u vrtić, išli smo na zahod svako jutro čim smo ustali i poticali malu ili veliku potrebu da idu na zahod. Kad smo ujutro imali više vremena, bili smo uspješniji, ali ako smo žurili, izvedba je bila slabija. Ako smo imali mirniji dan, ovu smo aktivnost smještali i u večernji dio dana, jer je, kao i kod svega, »vježbanje djelo majstora«.

Odvikavanje od pelena tijekom vikenda

Otprilike u dobi od jedne i pol godine moje dvije kćeri, počeli smo provoditi eksperimentalne vikende odvikavanja od pelena. Kad smo planirali biti kod kuće tijekom vikenda, u petak smo nakon vrtića skinuli pelenu, obukli lijepe gaćice i stavili našu malu djevojčicu na školjku. Još jedan savjet: dobro je imati veliku zalihu gaćica.

Pripremila sam papirić i olovku na prikladnom mjestu i zabilježila vrijeme kada je moja kći išla na toalet. Također sam potaknula korištenje toaleta stavljajući kćer na WC školjku svakih 15 do 30 minuta. Uz to, bilo je potrebno puno ohrabrenja kako ima lijepe gaćice, koliko je koža lijepa jer više nema pelena, što se koža nikad više ne upali, što postaje velika djevojčica, što zna raditi stvari poput mame i tate. Istaknula sam primjer svoje starije sestre, primjer vrtića, primjer prijateljice koja je već bila bez pelena. Djeluje pozitivno. S probnim vikendom insistirala sam dan ili dva, ako je bilo previše »nesreća«, završila sam s »radnim« vikendom.

Sama sam izvodila probne vikende jednom mjesečno ili na svaka dva mjeseca, toliko koliko nam je to uspijevalo.

Naše iskustvo odvikavanja od pelena

Moje iskustvo je da sam imala manje ovih »vikend« proba sa svojim prvorođenom, možda samo dvije ili tri, Lana je bila »suha« s dvije godine i dva mjeseca. Međutim, kod drugorođene je bilo više takvih pokušaja. Amarin je bila »suha« nakon pet ili šest »vikend« pokušaja i u dobi od dvije godine i četiri mjeseca. Vjerojatno je na lošije rezultate drugog eksperimenta utjecala i činjenica da sam kod prvorođene imala samo jedno dijete, a kod drugorođene je bilo više uznemirujućih čimbenika koje je nehotice uzrokovala starija sestra.

Puno se govori o dobu godine kada je prikladno odviknuti se od pelena. Moje iskustvo nije ovisilo o tome. Lana je odviknuta u lipnju, a Amarin u siječnju. Više sam mišljenja da se uspješno odvikavanje događa kada je dijete spremno (i kad mama ima puno strpljenja, vremena i energije za to).

Bez pelene preko noći

Za uspješno završenim odvikavanjem od pelena slijedi faza uklanjanja pelene tijekom spavanja. Započinjemo odvikavanjem tijekom dnevnog odmora. Djeca to brzo nauče, pogotovo ako ih stalno stavljamo u zahod prije spavanja i opet odmah nakon odlaska u krevet. Kad su tijekom dnevnog odmora »suhe«, na isti način pokušavamo i s noćnim radom. Istodobno, moramo obratiti pažnju na djetetovo buđenje preko noći. Ako se budi noću i plače, ne mora nužno značiti da je sanjao nešto ružno. Zatim ga odvedite na zahod, jer je razlog buđenja i plača obično samo nužda za toalet, ali u snu to ne znaju reći.

Dodatni savjeti:

  • Obavezna oprema je postavljanje vodonepropusne perive podloge ispod plahte u dječjem krevetiću kako ne bi bilo previše lošeg raspoloženja i posla u slučaju noćne nesreće. Moći ćete oprati podstavu i plahtu, a krevet će opet biti svjež i mirisan,
  • Pronađite knjižicu koja na zabavan način govori o odvikavanju od pelena i često je čitajte.
  • Zajedno s mališanima postavite list ili tablu i bilježite uspješne događaje i »nezgode« kada se u lijepim gaćicama desi nužda. To možete zabilježiti naljepnicama, navodeći broj naljepnica koje ćete zalijepiti za male pobjede koje dovode do nagrade, poput popodnevne aktivnosti po izboru vašeg djeteta.
  • Prvih nekoliko dana, kada su mališani »suhi«, koristite pelenu u autu. Pokušajte obaviti nuždu prije i nakon vožnje, da biste izbjegli često generalno čišćenje auto sjedalice.
  • Također, prvih dana bez pelena ponesite obavezno rezervno donje rublje – barem gaćice, nogavice hlača, hlače. Na taj ćete način biti spremni ako se dogodi »nesreća«.
  • Držite obične i vlažne maramice sa sobom.
  • Kad napustite dom, idite opet na wc sa svojim mališanom. Na taj ćete način izbjeći prva zaustavljanja i zbrku oko toga gdje ići na toalet.
  • Potaknite dijete da piški u prirodi, na otvorenom, jer djeca uživaju i poseban im je događaj ako ih potičete da piške na način da je potrebno zalijevati travu, cvijeće, drvo da bi bolje raslo.

Želim vam puno malih pobjeda. Iznad svega, uživajte u svim isječcima vaših malih junaka koji odrastaju, oni su samo jednom mali, a vrijeme ionako prebrzo prolazi pored nas.

PS: Još jedna tajna – za super prikladnu kahlicu, koju smo testirali iz prve ruke, ugovori o isporuci su već u tijeku, pa je uskoro možete očekivati među našim novim proizvodima u internetskom butiku AMAREEN. Sretni smo što smo vam olakšali ovu fazu i neupadljivo dodali ove higijenske potrepštine u vašoj kupaonici.

15. 6. 2021

Prijavite se za naš newsletter i ostvarite 5% popusta na kupnju u roku od 24 sata.

#Amareen na instagramu

Brza dostava

Za 2 – 5 radnih dana.

Jamstvo na zadovoljstvo

Ako se predomislite u vezi s kupnjom, možete vratiti proizvode u roku od 14 dana.

Sigurna kupnja

Svi su podatci kod nas sigurni.

Besplatna dostava

Narudžbe iznad 70,00 EUR (527,42 kuna) besplatno dostavljamo na vašu adresu.